Baton proteinowy — korzyści dla organizmu

batoniki białkowe

Prawdziwe korzyści i potencjalne szkody z batonów proteinowych. Dyskusje na temat korzyści i szkód płynących z batonów proteinowych nie cichną wśród dietetyków, trenerów sportowych i innych ekspertów. To, jak bezpieczny jest produkt dla organizmu, zależy od kilku czynników — składników, diety i aktywności fizycznej osoby, obecności chorób przewlekłych w organizmie. W artykule rozważono kwestie, w których batonik białkowy jest przydatny, a w których może powodować realne szkody dla zdrowia.

Skład batonów proteinowych

Głównym składnikiem jest łatwo przyswajalne białko, składające się z niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Jest to główny materiał budulcowy wszystkich tkanek organizmu. Białko pomaga sportowcom i osobom aktywnym budować masę mięśniową. Mimo wszystkich zalet batonów proteinowych należy pamiętać, że nie zastępują one pełnowartościowej diety, nie uzupełniają pełnej gamy białek pochodzących z produktów mięsnych, ryb, drobiu.
W składzie nie ma sacharozy. Aby poprawić jakość i przydatność produktu, cukier zastępuje się syropem fruktozowym. Takie połączenie umożliwia korzystanie z batonika osobom z wysokim poziomem cukru we krwi, diabetykom. Syrop pełni również rolę stabilizatora, utrzymuje prawidłową strukturę. Dodatkowe składniki w składzie — zagęszczacze, aromaty, polewa, słodziki, czekolada z dużą zawartością kakao, żelatyna.

Korzyści z batonów proteinowych

baton proteinowy

Korzyści z batonów proteinowych https://swiatsupli.pl/batoniki-proteinowe/c266 dla kobiet i mężczyzn polega na szybkim pozyskiwaniu i wchłanianiu białek w organizmie. Regulują również gospodarkę lipidową, zapobiegają odkładaniu się szkodliwych złogów tłuszczu. Aminokwasy korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy, zwiększając ilość czerwonych krwinek, a tym samym hemoglobiny. Dla osób aktywnych jest to dodatkowy plus, gdyż wszystkie komórki są w pełni nasycone tlenem. Batoniki białkowe normalizują tło hormonalne, wzmacniają system immunologiczny, poprawiają siły obronne, uodparniają organizm na infekcje powietrzne w okresie jesienno-zimowym. Jest to szczególnie ważne dla mieszkańców dużych miast.

Jakie są korzyści z batonów proteinowych dla osób aktywnych, sportowców i osób uprawiających sport?

  • Zwiększenie wytrzymałości; 
  • Uzupełnienie energii;
  • Wyrównuje niedobory białka;
  • Regeneracja organizmu po wyczerpujących treningach;
  • Pomaga zapobiegać gromadzeniu się kwasu mlekowego w tkance mięśniowej po intensywnym wysiłku;
  • Przyczyniają się do szybkiego gojenia się ran i rekonwalescencji po urazach.

Jest niezbędny w przypadku, gdy nie ma możliwości pełnego posiłku lub wypicia koktajlu proteinowego.

Potencjalna szkoda wyrządzona przez produkt

Czy batony proteinowe są zawsze przydatne lub mogą powodować szkody zależy od częstotliwości spożycia, zaburzeń metabolicznych, obecności chorób przewlekłych u osoby.

Osoby chore na cukrzycę typu 1 (insulinozależną) nie powinny spożywać produktu. W tym przypadku konieczne będzie dostosowanie dawki insuliny, schematu jej stosowania, kontroli poziomu glukozy w osoczu. Pacjenci z taką diagnozą mają poważnie zaburzony metabolizm, więc lepiej odmówić eksperymentu, aby uniknąć powikłań. Osoby z cukrzycą typu 2 (insulinoniezależne) mogą jeść produkt po konsultacji z endokrynologiem. To, czy istnieją rzeczywiste korzyści z batonów białkowych, jest brane pod uwagę w każdym indywidualnym przypadku.

Niekontrolowane stosowanie batonów jako deseru prowadzi do przybierania na wadze, negatywnego wpływu na serce i procesy metaboliczne. Rzadkie stosowanie nie jest szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza jeśli osoba prowadzi aktywny tryb życia. Proteinowe słodycze nie tylko dodadzą Ci energii, ale także wprawią w dobry nastrój.