Sosy zawierające zero kalorii – gotowe czy domowej roboty?

Wiele osób wybiera sosy zawierające mniej kalorii niż ich tradycyjne wersje. Nie ulega żadnej wątpliwości, że są one zdrowsze i lepsze dla zdrowia człowieka. Zazwyczaj sosy są bombami kalorycznymi, więc te bez kalorii mogą stanowić świetną alternatywę dla osób, które chcą się cieszyć smakiem, ale nie chcą przytyć. Sosy można przygotowywać samodzielnie lub kupować gotowe. Co jest lepszym wyjściem?

Gotowe sosy

Kupowanie gotowych potraw lub ich elementów ma pewne zalety:

  • nie traci się czasu na przygotowanie dania,
  • sos jest zapakowany w poręczną butelkę, która ułatwia też jego dozowanie,
  • znany skład,
  • smak, który trudno odtworzyć w kuchni,
  • ich używanie jest szybkie i łatwe,
  • nie trzeba mieć żadnych umiejętności ani znać przepisów, by je przygotowywać.

Sosy zawierające zero kalorii są dostępne w wielu sklepach, nawet tych sieciowych. Bez trudu można też kupić je w sklepach ze zdrową żywnością oraz takich, których oferta jest skierowana do osób intensywnie trenujących oraz odchudzających się.

Sosy zrobione własnoręcznie

Wiele osób uważa, że najlepsze są sosy przygotowywane w domu. Jednak zrobienie sosów zawierających zero kalorii nie jest łatwe. Wymaga znajomości przepisu i zrobienia zakupów zgodnie z listą. Wymaga też dobrze rozwiniętego smaku, by kucharz potrafił ocenić na ile sos odpowiada jego oczekiwaniom. Sosy zrobione we własnej kuchni nie mają właściwie żadnych konserwantów, są zdrowe ale nie można ich długo przechowywać.